Miętowe klopsiki z karkówki

Miętowe klopsiki to świetne danie zarówno na obiad, śniadanie jak i  kolację. Staram się być praktyczna. Przygotowując obiad, klopsików robię zazwyczaj więcej. Gdy nie zostaną pochłonięte przez domowników, przekładam je do miseczki, przykrywam folią lub mniejszym talerzykiem i odkładam do lodówki. Schłodzone, pokrojone w talarki świetnie smakują jako obkład pieczywa.

Przepis bardzo łatwy:

  • mięso mielone z karkówki (mięso i wędliny kupuję w sprawdzonym osiedlowym sklepiku. Są to produkty bez konserwantów, produkowane w małej podwarszawskiej ubojni. Oczywiście wszystko z certyfikatem. Wybieram interesujący mnie kawałek mięsa i proszę o zmielenie)
  • jajko
  • chleb na zakwasie wysuszony i starty
  • cebula drobno pokrojona w kostkę
  • odrobina soli i pieprzu do smaku
  • sporo świeżych listków mięty (ja używam pieprzowej, która rośnie nam na balkonie), można też dodać inne zioła suszone lub świeże takie jak bazylia, zioła prowansalskie

Całość mieszamy, formujemy według uznania. Do smażenia używam tylko i wyłącznie masła klarowanego.

Klopsiki obowiązkowo podaję z ogórkami kiszonymi własnej roboty.

Dodaj komentarz