Meksykańska uczta – fajita z tuńczykiem

Danie z tych czasochłonnych, ale za to mega pysznych. Tak naprawdę, najwięcej roboty jest z sałatką zwaną farszem, ewentualnie z guacamole czy salsą, jeśli zdecydujecie się robić je sami od podstaw. Można oczywiście iść na łatwiznę i kupić gotowce, ale nie będzie to już to samo. Cała reszta zajmie już tylko chwilkę.

Fajita gości w kuchni meksykańskiej. Przyrządza się ją przede wszystkim z grillowanego mięsa, niegdyś jedynie wołowego, a obecnie drobiowego, wieprzowego a także z krewetkami. Moja wersja jest jeszcze inna, bo z tuńczykiem i warzywami, obowiązkowo jednak z kwaśną śmietaną, guacamole oraz salsą. Warto dodać, że jest to dość syte danie, więc o ewentualnym deserze raczej szybko nie pomyślicie 😉

potrzebne nam będą:

sałatka/farsz:

  • 1 torebka ryżu (użyłam naturalnego brązowego)
  • 1 puszka fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ok 20 korniszonów
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz do smaku
  • 1 papryczka chilli (dodałam, bo bardzo lubię pikantne jedzenie)

Ugotowany ryż mieszamy z odcedzoną fasolą, kukurydzą, tuńczykiem i pozostałymi składnikami.

Tak przygotowana sałatka może być skonsumowana jako zwykła sałatka, albo właśnie jako farsz do fajity.

dipy:

  • 1 małe opak śmietany 12% + sok z 1/2 cytryny
  • guacamole, którego przepis znajdziecie tutaj 
  • salsa (3 średnie pomidory obrane ze skórki i posiekane, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 średnia poszatkowana cebula, odrobina papryki chilli pokrojona drobno w paski, oliwa z oliwek, sól i pieprz) lub można użyć gotowego ze sklepu

No i oczywiście potrzebna nam będzie tortilla (1 opak) oraz żółty ser (ok 250 g).

Dalej sprawa prosta. Na jednej tortilli układamy pokrojony w grubsze plastry ser i oraz sałatkę (tyle, by spokojnie można było place zwinąć) i zawijamy w rulon. Aby nam się nie rozwinął, wbijamy ze 2 wykałaczki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 5 min, w zależności od piekarnika. Ser powinien w tym czasie ładnie się stopić, a placek delikatnie zarumienić i stać się chrupiący. Tak przygotowaną fajitę podajemy z dipami.

Smacznego!

 

Jedno przemyślenie o “Meksykańska uczta – fajita z tuńczykiem

Dodaj komentarz