Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Podczas zeszłotygodniowego zbierania jagód, udało mi się znaleźć także nieco kurek i podgrzybków. Podgrzybki oczywiście już się suszą – będą idealnym dodatkiem do zimowego bigosu, a kurki wrzuciłam na patelnię, dodałam kilka składników i tym sposobem powstał prosty, smaczny i szybki obiad.

składniki:

  • dowolny makaron (czyli co kto lubi, co kto może, kto co ma)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (masła lub innego oleju)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g kurek
  • 50 ml białego wina (lub piwa)
  • ok 150-200 ml śmietany (użyłam 18%)
  • przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony, czubrica zielona
  • natka pietruszki
  • starty parmezan

Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, gdy ta nieco się zeszkli, dodajemy umyte i osuszone kurki. Trzymamy na średnim ogniu ok 5-8 minut (czas uzależniony jest od rodzaju kuchenki), dolewamy wino (lub piwo) i posiekany czosnek. Po ok 5 minutach, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czubricą. Dodajemy ugotowany makaron i starty parmezan, całość mieszamy, nakładamy na talerze. Posypujemy posiekaną pietruszką.

Dodaj komentarz