Makaron z kurczakiem, cukinią i masłem orzechowym

Okazuje się, że makaron, który tak często i chętnie gości na stołach wielu Europejczyków, w niektórych krajach, spożywany jest od wielkiego dzwonu. I tak na przykład w Chinach, makaron, który jest symbolem długiego życia jadany jest podczas wielkich uroczystości takich jak urodziny czy obchody Nowego Roku.

Kilka dni temu będąc w sklepie na zakupach, zajrzałam na dział z wyprzedażą książek. Tam niemal od razu wpadła mi do ręki książka „Wok i dania z patelni”. Bardzo fajnie napisana i zilustrowana, dania ciekawe, dość łatwe ale co najważniejsze, przyrządzone ze składników ogólnodostępnych. I o to właśnie chodzi. Jednym z przepisów, który mnie zaintrygował był właśnie makaron z kurczakiem, podany w wersji słodkiej. To, że kluski jada się ze śmietaną i truskawkami to wiedziałam, no ale żeby z masłem orzechowym? Muszę przyznać, że owe masło pasuje tu idealnie, a ta wersja makaronu jest po prostu świetna!

potrzebne składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • 1 opak. makaronu (użyłam ok 300 g makaronu ryżowego z tapioką)
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 mała, podwójna pierś z kurczaka (lub indyka)
  • ok. 250 g pieczarek
  • ok. 250 g (mała puszka) pędów bambusa
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 cytryny
  • pieprz
  • 2 łyżki sezamu
  • kilka listków świeżej kolendry

W woku (lub na patelni) rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego w cienkie plastry kurczaka. Po ok 2 min dokładamy pokrojoną cukinię oraz pieczarki (kroiłam na talarki). Podsmażamy ok 8 min, aż warzywa zmiękną, a następnie dodajemy pędy bambusa, masło orzechowe, sos sojowy i wyciśnięty z cytryny sok. Doprawiamy do smaku pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze 1 min. Na talerz nakładamy ugotowany makaron, obok kładziemy warzywa z woka, posypujemy sezamem oraz listkami kolendry.

Smacznego!

Jedno przemyślenie o “Makaron z kurczakiem, cukinią i masłem orzechowym

Dodaj komentarz