Makaron z dynią i cukinią

No tego to jeszcze nie było – makaron z cukinią i dynią! Spora dawka węglowodanów, witamin i tryptofanu zawartego w makaronie, który przyczynia się do produkcji hormonu szczęścia, zwanego serotoniną.

Wczoraj zrobiłam krem z dyni (nie chwaląc się, wyszedł bardzo smaczny!), a że dyni jeszcze trochę mi zostało, postanowiłam jak zwykle poeksperymentować. Tym razem wybór padł na makaron, którego dość dawno już nie jadłam (jak to się stało?). Eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę! Treściwy, konkretny, do tego zdrowy i mega smaczny! A przy tym prosty i szybki w wykonaniu 🙂

potrzebne składniki:

  • makaron (użyłam razowego z Omega 3)
  • 2 ząbki czosnku polskiego
  • 4 grube (ok 1 cm) plastry dyni
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oleju lnianego (lub oliwy)
  • 5 pomidorów suszonych w oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego (zamiast soli)
  • 2 łyżki ziół, najlepiej świeżych (użyłam kolendry z balkonowego ogródka)
  • 2 łyżki gęstej śmietany

Czosnek siekamy, dynię kroimy na ok 1 cm kawałki, cukinię w paski. Całość podsmażamy na rozgrzanym oleju (lub oliwie). Kiedy warzywa zmiękną dodajemy sos sojowy i dusimy kilka minut (ok 2-3), dokładamy pokrojone suszone pomidory, zioła i pieprz. Na sam koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy.

Nakładamy na talerz, siadamy i jemy!

Smacznego!

Dodaj komentarz