Makaron z domowym pesto z rukoli

Pesto z rukoli to alternatywa do klasycznego pesto, którego głównym składnikiem jest bazylia. Rukolowa wersja jest równie intensywnie zielona co bazyliowa, ale ma nieco inny smak. Orzechy pinii, które są niestety bardzo drogie zastąpiłam tańszymi migdałami, choć można pokusić się także o słonecznik czy pestki dyni.

Sposób przygotowania domowego pesto jest bardzo prosty, wystarczą dobrej jakości składniki, porządny mikser i kilka minut (nie więcej niż 5) naszego czasu. Jestem pewna, że jak raz pokusicie się o samodzielne zrobienie pesto, nigdy więcej nie kupicie już gotowców.

Do czego użyć pesto? Do wszystkiego! Idealnie pasuje jako sos do makaronu, pasta na kanapki (lub zamiennik masła) czy dressing do sałatek.

składniki:

  • 100 g rukoli (1 opakowanie, tu warto sprawdzać gramaturę, bo co firma to inna waga. Jeśli chcemy oszczędzić czas, warto kupić rukolę umytą)
  • 50 g parmezanu (lub innego sera typu grana padano)
  • 3 łyżki migdałów
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szkl oliwy
  • sól do smaku

Miksujemy migdały i ser (warto wcześniej nieco pokroić na drobniejsze kawałki) do konsystencji proszku. Dodajemy pozostałe składniki, ponownie miksujemy, aż do uzyskania gładkiej pasty. Konsystencję regulujemy ilością oliwy.

 

 

Dodaj komentarz