Wczoraj gościła u mnie Aneta. Była kawa, było ciasto, były pogaduchy, był i makijaż (Aneta jest wizażystką!). Czas leciał jak szalony, a że nie wiedzieć kiedy, z godzin przedpołudniowych zrobiła się pora obiadowa, na szybko przygotowałam więc makaron z warzywami.
Zamiast zwykłego, pszennego makaronu, wybrałam gryczany, Soba. Co ciekawe, takiego makaronu nie trzeba gotować! Wystarczy zalać go wrzącą wodą i trzymać pod przykryciem ok 3-4 minut.
składniki:
- makaron
- 2 ząbki czosnku
- ok 2-3 cm świeżego imbiru
- 1 średnia marchewka
- 1 mały seler
- 1/2 cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 5 łyżek sosu sojowego
- świeża kolendra do posypania
Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i imbir, po chwili dodajemy pokrojone w paski warzywa. Podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną (ok 5-8 minut w zależności od kuchenki). W międzyczasie makaron zalewamy wrzącą wodą i trzymamy pod przykryciem 3 minuty, po czym odcedzamy i dodajemy do warzyw. Trzymamy na małym ogniu ok minuty, całość mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy posiekaną kolendrą.
Idealne danie lunchowe!
Co o tym myślisz?