Makaron soba z warzywami

Wczoraj gościła u mnie Aneta. Była kawa, było ciasto, były pogaduchy, był i makijaż (Aneta jest wizażystką!). Czas leciał jak szalony, a że nie wiedzieć kiedy, z godzin przedpołudniowych zrobiła się pora obiadowa, na szybko przygotowałam więc makaron z warzywami.

Zamiast zwykłego, pszennego makaronu, wybrałam gryczany, Soba. Co ciekawe, takiego makaronu nie trzeba gotować! Wystarczy zalać go wrzącą wodą i trzymać pod przykryciem ok 3-4 minut.

składniki:

  • makaron
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały seler
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • świeża kolendra do posypania

soba-warzywa1

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekany czosnek i imbir, po chwili dodajemy pokrojone w paski warzywa. Podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną (ok 5-8 minut w zależności od kuchenki). W międzyczasie makaron zalewamy wrzącą wodą i trzymamy pod przykryciem 3 minuty, po czym odcedzamy i dodajemy do warzyw. Trzymamy na małym ogniu ok minuty, całość mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy posiekaną kolendrą.

Idealne danie lunchowe!

 

Jedno przemyślenie o “Makaron soba z warzywami

Dodaj komentarz