Makaron i pesto z rukoli – prosty przepis na smaczny i szybki obiad

Klasyczne pesto, znane wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, robi się z liści świeżej bazylii, parmezanu i orzeszków piniowych. U mnie wersja ciut tańsza, ale równie smaczna. Drogie orzeszki piniowe zastąpiłam znacznie tańszymi ziarnami słonecznika, parmezan – tańszym grana padano, zamiast bazylii dodałam ostrzejszą w smaku rukolę. Całość wzbogaciłam czymś, czego większość nie daje – sokiem z cytryny, która nadaje pesto przyjemnej świeżości.

… do tego makaron, ugotowany al dente, kilka pomidorów w oliwie pokrojonych w paski. Całość posypałam płatkami grana padano, świeżymi ziołami z ogródka (tymianek i oregano) i świeżo zmielonym serem. Wyszedł z tego pyszny i szybki obiad.

pesto z rukoli

  • oliwa dobrej jakości (ok 1/3 szkl)
  • pestki słonecznika (3 łyżki, zamiast słonecznika można użyć orzechów nerkowca, brazylijskich, piniowych)
  • czosnek (1 duży ząbek)
  • ser typu grana padano (lub inny twardy ser)
  • cytryna (sok z połówki)
  • rukola (1 opakowanie, 125 g)
  • sól do smaku

Obrany czosnek, pestki słonecznika i pokrojony na mniejsze kawałki ser blendujemy. Po chwili dodajemy umytą i osuszoną rukolę, wyciśnięty sok z cytryny oraz oliwę. Całość ponownie blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji, nie musi być ona super gładka. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli.

Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta wystarczy dodać nieco więcej oliwy.

Więcej pomysłów na dania z makaronem znajdziesz pod linkiem

 

Dodaj komentarz