makaron alla puttanesca

Makaron bavette alla puttanesca

Trochę makaronu i kilka składników wystarczą, by w zaledwie kilka minut stworzyć wyborny, iście włoski posiłek.

Makaron z sosem alla puttanesca, bo o nim dziś mowa, to jedno z najprostszych i najbardziej znanych potraw w słonecznej Italii. Jedna z teorii mówiących o tym, kto jest pomysłodawcą dania, mówi o pewnym właścicielu domu publicznego, miłośniku gotowania, który dla pracujących u niego prostytutek przyrządzał danie z makaronem i produktów stanowiących podstawę włoskiej kuchni – sardynek, czosnku, pomidorów i oliwy. Danie niejako nawiązywało do wykonywanej przez kobiety pracy – miało być „szybko, tanio i do syta”. I było…

makaron alla puttanesca

  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (w oryginale używa się sardeli)
  • czosnek
  • papryczka chili
  • kapary (w oryginale używa się filetów anchois, ale nie przepadam za ich smakiem stąd podmianka na kapary)
  • czarne oliwki
  • passata pomidorowa lub pomidory w puszce (można także zastąpić suszonymi pomidorami w zalewie)
  • oliwa
  • sól do smaku
  • sok z cytryny
  • ser twardy typu parmezan
  • świeże zioła – i tu dowolność czyli co lubimy i co mamy: bazylia, natka pietruszki, kolendra, szczypiorek (choć większość przepisów podaje jako oryginał pietruszkę)
  • makaron

przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron. Najlepszy jest al dente.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek, papryczkę chili, kapary (lub anchois). Składniki na patelni smażymy ok 2 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy tuńczyka, rozdzielając go na kawałki oraz oliwki. Trzymamy na ogniu kolejne 2 minuty, po czym dodajemy cynamon, a po chwili passatę pomidorową. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 3 minutki.

Ugotowany makaron odcedzamy i ostrożnie przekładamy na patelnię z sosem, Dodajemy sok z cytryny, skrapiamy oliwą i porządnie mieszamy.

Przekładamy na talerze, posypujemy startym serem i ziołami.

Ciekawostka: Pierwsze wzmianki o spaghetti alla puttanesca pojawiły się w roku 1961 w książce „Ferito a morte” autorstwa Raffaaele La Capria.

Szukasz pomysłów na dania z makaronem? Zajrzyj na moje propozycje

Komentarze

Co o tym myślisz?