Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Kilkanaście minut przygotowywania, czterdzieści minut pieczenia czyli mniej niż godzina w kuchni i voila! – obiad gotowy.

łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

  • łosoś norweski surowy (filet ok 300 g)
  • szpinak baby (1 opak, można użyć mrożonego)
  • czosnek (2 ząbki)
  • masło (1 łyżka)
  • sól i pieprz do smaku
  • dowolna przyprawa do ryb (patrzcie na skład!)
  • cytryna (1/2)
  • ciasto francuskie (1 opakowanie)
  • rozkłócone jajko (1 szt)
  • opcjonalnie – ziarna czarnuszki lub sezamu
  • opcjonalnie – niewielka ilość gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Jeśli zdecydujemy się na dodanie śmietany – to właśnie jest ten moment. Całość mieszamy.

Na jeden kraniec ciasta francuskiego kładziemy filet z łososia oprószonego przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Na łososia nakładamy warstwę szpinaku, rozkładając go równomiernie po powierzchni ciasta. Ciasto zwijamy w roladę i układamy na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 175 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia, wierzch ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Jeśli lubisz dania ze szpinakiem, koniecznie zajrzyj na inne moje propozycje

 

Komentarze

Co o tym myślisz?