Łosoś w migdałach z kalafiorowym puree

Dziś na obiad był łosoś. Zazwyczaj przygotowuję go na parze wraz z warzywami, tym razem pokusiłam się o wersję bardziej wypasioną – rybę delikatnie podsmażyłam na oleju kokosowym, a następnie obtoczyłam w płatkach migdałowych, dzięki czemu stał się on przyjemnie chrupiący. Dodatkiem były kalafiorowe puree z dodatkiem ziemniaków i masła. Ziemniaków w zasadzie nie jem, dziś zrobiłam wyjątek. Oczywiście owe puree można zrobić z samego kalafiora, z masła proponuję nie rezygnować, gdyż nadaje on fajnego smaku. Kropką nad „i” był karmelizowany sos z pomarańczy i granatu aromatyzowany goździkami.

Przygotowanie takiego obiadu zajmuje łącznie ok 30 minut. Podsmażenie łososia to ok 8 min, zrobienie sosu to ok 5 min. Najdłużej trwało gotowanie się warzyw, no ale nie musimy być przy tym obecni 🙂

Wyszło smacznie, zdrowo i szybko.

składniki (porcja dla 2 osób):

  • 500 g łososia surowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju kokosowego

puree:

  • 200 g kalafiora
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła (min 82%)

karmelizowany sos:

  • 1 płaska łyżeczka masła
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki granatu
  • 1/2 kieliszka białego wina
  • 4 goździki
  • 2 łyżki miodu

Kalafior i ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu wody, za pomocą widelca lub mątewki warzywa rozgniatamy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy.

Łososia pozbawiamy skóry, przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem i kładziemy na rozgrzany na patelni olej kokosowy. Smażymy przez kilka minut po obu stronach tak długo, aż mięso zacznie nabierać złotego koloru. Łososia obtaczamy w migdałach.

Pomarańczę obieramy ze skóry, kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła i dodajemy pokrojone pomarańcze. Kiedy zaczną się rumienić dodajemy wino, goździki oraz granat. Gdy wino wyparuje dodajemy miód. Całość trzymamy na małym ogniu tak długo, aż składniki połączą się ze sobą i powstanie gęsty sos.

Nie pozostaje nam nic innego, jak delektować się smakiem 🙂

Smacznego!

 

Dodaj komentarz