Jak szaleć to szaleć! Skoro jest sezon na truskawki trzeba z niego korzystać, tym bardziej, że cena tego owocu jest coraz przyjemniejsza.
Truskawki są nie tylko smaczne ale też i zdrowe. Zawierają więcej wit C, niż owoce cytrusowe takie jak cytryna czy grejpfrut. Zawarty w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i usprawniają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem, odkwaszają organizm. Wysoka zawartość żelaza wzmacnia organizm, poprawia kondycję skóry i włosów. Truskawki zawierają także fitocyty, wykazujące działanie bakteriobójcze. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Truskawki uznawane są za owoce dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym, są więc świetną przekąską między posiłkami.
Z truskawek zrobić można pyszne koktajle, desery, domowe konfitury oraz sałatki. Dziś właśnie taką sałatkę zrobiłam na śniadanie.
potrzebne składniki:
- dowolne sałaty (użyłam gotowego mixu)
- ser feta
- świeży ogórek
- cienko pokrojona cebula (użyłam czerwonej)
- ziarna słonecznika
- truskawki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sól i pieprz do smaku
Na talerz nakładamy po kolei wszystkie składniki. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos. Od razu podajemy.
Taka sałatka świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
Co o tym myślisz?