Które mleko kokosowe jest najlepsze? Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Coraz więcej osób decyduje się na odstawienie produktów mlecznych, w tym mleka krowiego, zastępując je roślinnym. Powodów może być sporo, od nietolerancji laktozy po względy smakowe i modę. Do najpopularniejszych zamienników tradycyjnego mleka należą: mleko ryżowe, migdałowe czy kokosowe. I właśnie o tym ostatnim będzie dzisiejszy wpis.

Które mleko kokosowe wybrać? Które jest najlepsze? Wybór wydaje się być trudny, przynajmniej dla laika, bowiem na sklepowych półkach znajdziemy ich całkiem sporo. Różnią się one od siebie nie tylko producentem, ale także ceną i składem. Najlepsze mleko kokosowe to takie, które w swoim składzie zawiera dwa składniki – ekstrakt z kokosa i wodę. Teoretycznie sprawa wydaje się prosta, z praktyką już gorzej. Wśród wszystkich dostępnych mleczek kokosowych, które oferował jeden z warszawskich hipermarketów podczas trwającego „tygodnia Azjatyckiego”, tylko jeden produkt zawierał ekstrakt z kokosa i wodę. Co z resztą? Zobaczcie sami…

 

 

Mleczko kokosowe Suree, pojemność 400 ml, cena 2,99

skład: ekstrakt z mleka kokosowego 81,82%, woda 17,73%, stabilizator: guma guar E 412 0,2%, stabilizator sól sodowa E 466 0,2%, emulgator E 435 0,05%

 

 

Mleczko kokosowe Tao Tao, pojemność 400 ml, cena 3,49

skład: ekstrakt z orzecha kokosowego 81,8%, woda , stabilizatory E 412, E 466, emulgator E 405

 

 

Mleczko kokosowe Diamond, pojemność 400 ml, cena 4,29

skład: wyciąg z orzecha kokosowego 68%, woda, zagęstnik: guma guar, emulgator: monostearynian polioksyetylenosorbitolu

 

 

Mleczko kokosowe Thai Coco, 400 ml, cena 5,29

skład: ekstrakt z kokosa 75%, woda, stabilizator karboksymetyloceluloza, emulgator: polisorbat 60

 

 

Mleczko kokosowe AROY-D, pojemność 400 ml, cena 8,99

skład: ekstrakt z kokosa 60%, woda

 

 

Ekologiczne mleczko koksowe Bio asia, pojemność 400 ml, cena 10,99

skład: wyciąg z orzecha kokosowego 68%, woda, substancja zagęszczająca: guma guar

Bądźmy szczerzy. Mało kto z nas wie, co tak naprawdę kryje się pod tymi wszystkimi dziwnie brzmiącymi słowami, które znaleźć możemy czytając etykiety. Jedno jest pewne – im krótszy skład, tym zdrowszy produkt. Niemniej jednak, nie każde E jest złe. Wiele z dodatkowych składników ma na celu polepszenie wyglądu wizualnego i przedłużenie trwałości produktu, ale wszystkie te dodatki mają wpływ na nasze zdrowie, o czym producenci już nie wspominają, np. jaka jest dzienna dopuszczalna norma ich spożycia.

Najczęściej spotykane dodatki w produktach spożywczych:

  • guma guar oznaczona także jako E 412, to roślinny środek zagęszczający i emulgujący. Często wchodzi ona w skład środków wspomagających odchudzanie, gdyż pęcznieje w układzie pokarmowym dając uczucie sytości
  • E 405 – naturalny, zagęszczający środek roślinny. U niektórych osób powodować może reakcje alergiczne, spożyty w nadmiarze daje efekt oczyszczający
  • E 466 – to tzw. karboksymetyloceluloza – sztucznie otrzymywana pochodna celulozy spotykana np. w farmakologii. Spożyta w większej ilości może fermentować w jelitach i powodować wzdęcia, zaparcia lub biegunki
  • E 435 – monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60) – syntetyczny emulgator, zrobiony głównie z kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, dodawany w celu ustabilizowania konsystencji produktu

Jeśli nie mamy dostępu do mleka kokosowego dobrej jakości, możemy pokusić się o jego samodzielne zrobienie w domu.

Jak zrobić domowe mleko kokosowe? 1 szkl. niesiarkowanych (tu też patrzymy na skład!) wiórków kokosowych zalewamy 3 szkl. wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na ok 30 minut. Po upływie określonego czasu całość blendujemy, a następnie przeciskamy przez gazę pozostawiając na niej suche wiórki.

Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Mleko kokosowe możemy wykorzystać np. do deserów, dań głównych, szczególnie azjatyckich czy zup np. krem z ziemniaków, pora i selera

 

 

Dodaj komentarz