Jak naleśniki przerobić na krokiety

Jedziesz na wakacje, zamawiasz cieniutkie, niemal rozpływające się w ustach naleśniki zwane crepes’ami i zastanawiasz się co w nich jest u licha takiego, czego brakuje Twoim, wiecznie nieidealnym. Ciasto! Odpowiednie ciasto, ot cały sekret!

Sporo czasu minęło zanim nauczyłam się robić idealne ciasto naleśnikowe. Metodą prób i błędów, aż nieskromnie powiem – doszłam do perfekcji.

Naleśniki można jeść na wiele sposobów: z owocami, bitą śmietaną, twarogiem, śmietaną i szczyptą cukru, płynną czekoladą lub w wersji wytrawnej – z zapiekanymi warzywami, mięsem czy serem. Można też pójść o krok dalej i zrobić z nich krokiety, które popijane czerwonym barszczem smakują po prostu obłędnie! Tak właśnie zrobiłam.

Zdecydowanie nie jest to danie typu fit, na dodatek dość pracochłonne, nie do zrobienia w 5 minut, niemniej jednak warte grzechu 🙂

krokiety2krokiety w cieście naleśnikowym, fot. Joanna Schrade

składniki na idealne naleśniki:

  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl oleju
  • szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie, najlepiej za pomocą miksera. Konsystencja ciasta wychodzi dość rzadka, tak właśnie ma być. Na rozgrzaną patelnię (użyłam płaskiej teflonowej do naleśników) wlewamy jedną niepełną łyżkę wazową (tą, którą używamy do nalewania zupy) i podsmażamy. Kiedy dolna warstwa ciasta przystanie przylegać do patelni i zaczną się tworzyć zarumienione plamki, ciasto przekładamy na drugą stronę. I tak oto jeden po drugim, aż do zużycia całego ciasta.

składniki na farsz do krokietów:

  • kapusta kiszona
  • cebula
  • pieczarki
  • suszone grzyby
  • wrząca woda
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • odrobina oleju

Suszone grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem (woda powinna zakryć grzyby), odstawiamy na bok.

Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy kapustę kiszoną. Trzymamy na niewielkim ogniu ok 15 minut. Suszone grzyby siekamy na drobne kawałki (lub miksujemy) i wraz z bulionem (czyli aromatyczną wodą, którą zalewaliśmy grzyby) przekładamy na patelnię. Doprawiamy do smaku pieprzem. Trzymamy na ogniu do czasu, aż kapusta stanie się miękka, a bulion w większości odparuje.

No to teraz ostatni etap robienia krokietów…

Na środek naleśnika nakładamy porządną łyżkę farszu. Oba boki i dół zagniatamy do środka i zawijamy. Całość maczamy w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy na złoty kolor po obu stronach.

Fanom naleśników polecam też zielone naleśniki na słodko

 

 

 

Dodaj komentarz