Zupa krem z ziemniaków, pora i selera

Kilka ziemniaków, piękny zielony por, kawałek pachnącego selera, szczypta aromatycznych przypraw i nieco mleczka kokosowego. Tyle właśnie trzeba, by zrobić smaczną, rozgrzewającą kremową zupę w wersji wegańskiej – bez bulionu, bez mięsa.

Zupa krem z ziemniaków, pora i selera – składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 por
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml (1 szkl) mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej do smaku
  • szczypta kardamonu
  • opcjonalnie – odrobina sosu sojowego

dodatki do kremu: grzanki, pestki np. dyni lub słonecznika, koperek, szczypiorek, kolendra, świeżo mielony pieprz, mielona papryka np. wędzona do dekoracji

Obrane ziemniaki wraz z porem gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, czosnek, całość miksujemy na gładki, pozbawiony grudek krem. Dodajemy przyprawy, miksujemy ponownie w celu wymieszania się smaków.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Lubisz zupy o konsystencji kremu? Spróbuj też zupa krem z buraków z rukolą i jajkiem sadzonym

Dodaj komentarz