Krem z awokado z nutą mięty

Kiedy temperatury za oknem dochodzą do trzydziestu kresek powyżej zera, mało komu chce się jeszcze gotować. Leżeć się nie chce, a co dopiero stać w kuchni nad gotującym się obiadem…

Chłodniki, kremy, owoce – to jest to! Proste, zdrowe i co najważniejsze, szybkie w przygotowaniu.

Dziś przepis na pyszny krem z awokado, z lekką nutą świeżej mięty wprost z mojego balkonowego ogródka, soczystymi pestkami granatu i dla chętnych, chipsami z szynki. Bez gotowania!

krem z awokado

  • awokado (wybierajmy te miękkie, dojrzałe, 2 szt)
  • jogurt naturalny (ok 600 ml)
  • świeże liście mięty (garść)
  • sok z cytryny (do smaku, ilość wedle uznania)
  • sól do smaku
  • olej tłoczony na zimno np. ze słonecznika, rydzowy lub z pestek dyni (do skropienia)
  • granat (1 owoc)
  • opcjonalnie – szynka parmeńska
  • mleko – jeśli konsystencja kremu będzie zbyt gęsta

sposób wykonania:

Pozbawione pestki i skórki awokado miksujemy z liśćmi świeżej mięty i jogurtem naturalnym na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.

Na suchą patelnię kładziemy cienkie paski szynki parmeńskiej i smażymy po obu stronach na chipsa.

Miętowy krem z awokado przelewamy do niewielkich miseczek, dekorujemy chipsem oraz pestkami granatu, całość delikatnie skrapiamy smakowym olejem.

Miłośników kremowych zup, zapraszam na pozostałe moje przepisy, które znajdziecie tutaj

Inspiracją dzisiejszego obiadu stała się dla mnie Anika Ćwiek, która ów chłodnik przygotowała w finałowym odcinku Masterchef junior.

Dodaj komentarz