Kolorowe spaghetti z bakłażanem i karczochami

Nie można sobie wymarzyć lepszego, pierwszego dnia wiosny! Jest cudnie, słonecznie i ciepło!  Postanowiłam więc zrobić sobie dzień wolnego od wszystkiego 🙂  A co! raz człowiek żyje 🙂 Jestem totalnie rozleniwiona i to do tego stopnia, że nawet gotować mi się dziś nie chciało.

Na śniadanie kawka i owoce, później wpadłam w szał porządkowania balkonu i nawet nie wiem kiedy zrobiła się pora obiadowa. Nie miałam nic przygotowanego, więc totalna improwizacja z tego, co znalazłam w lodówce i spiżarni. A jakie danie robi się najszybciej? Makaron oczywiście. Wyszedł rewelacyjny! W kuchni spędziłam ok 15 min, tak więc znów mogę korzystać z idealnej pogody i oddać się błogiemu lenistwu.

użyte składniki (porcja dla 2 osób):

  • makaron (tyle ile jecie i jaki lubicie. Ja użyłam kolorowego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały bakłażan
  • 4 karczochy z puszki
  • 1 żółta papryczka chilli (dodałam dla wyostrzenia smaku, jeśli nie lubicie lub nie macie papryczki, nie jest ona konieczna)
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (osoby chore na celiakię oczywiście z tego rezygnują)
  • 3-4 listki świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Najlepszy makaron według mnie to al dente, czyli lekko niedogotowany. Każde danie choćby z najlepszym sosem, ale rozgotowanym makaronem można popsuć. Aby uzyskać makaron ale dente gotujemy go w lekko osolonej wodzie ok 4-8 minut. Czas gotowania uzależniony jest od rodzaju, grubości i typu makaronu. Należy też pamiętać, że na każdej kuchence gotuje się inaczej. Jedynym sposobem, który pozwoli nam ocenić, czy makaron jest idealny, jest próbowanie go co pewien czas. Tyle w temacie makaronu.

Teraz sos. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Pamiętajcie, że bakłażany niczym gąbka chłoną tłuszcz, nie dolewamy więc kolejnych porcji tłuszczu. Dodajemy pokrojone karczochy i papryczkę. Podsmażamy ok 5-8 min (aż bakłażany nieco zmiękną), po czym dodajemy pomidory z puszki, sos sojowy, kmin rzymski i oregano. Gotujemy ok 5 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z mozzarellą (pokrojoną w kostkę, plasterki czy jakkolwiek) i bazylią

Smacznego!

 

Dodaj komentarz