Koktajl truskawkowy ze świeżą miętą i stewią

Dziś, na bazie jogurtu naturalnego i truskawek zrobiłam mega szybki, mega smaczny i mega zdrowy koktajl. Póki co zadowolić się musiałam truskawkami mrożonymi, bo te które już można kupić jako świeże i z polskiej plantacji (czyt. spod folii) zupełnie nie mają smaku. Wykorzystałam za to świeżą, porządną miętę pieprzową oraz stewię wprost z mojego balkonowego ogródka.

Ciepło jest, pić się chce, więc owocowy koktajl jest idealny 🙂

składniki:

  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 1 opak truskawek (albo innych owoców, ok 1/2 kg)
  • porządna garść świeżej mięty
  • ok 5 liści świeżej stewii (lub po prostu kilka łyżeczek cukru)

Całość wrzucamy do blendera i mieszamy.

Zamiast cukru użyłam naturalnego słodzika w postaci stewii. Jej zaletą jest to, że praktycznie nie ma ona kalorii, choć jest słodsza niż zwykły cukier. Stewia chętnie stosowana jest przez osoby będące na diecie odchudzającej. Kupić ją można niemal w każdym sklepie w postaci proszku przypominającego cukier puder, lub w dobrych sklepach ogrodniczych jako roślinę. Do koktajli dodaję także świeżą miętę, która rewelacyjnie orzeźwia. Warto kupić sobie krzaczek porządnej mięty i posadzić ją na balkonie. Jest łatwa w uprawie, ładnie się rozrasta i w kuchni w sezonie wiosennym i letnim jest niezastąpiona. Oczywiście najlepiej kupić w sklepie ogrodniczym lub szkółce, bo ta sklepowa to zdecydowanie nie to samo.

Dodaj komentarz