Koktajl karaibski

Od dłuższego czasu, punkt 12 każdego dnia piję koktajl. Za każdym razem inny, w zależności od tego, co akurat mam pod ręką – świeże warzywa, owoce, suszone owoce, nasiona i pestki, orzechy, migdały. Owe koktajle traktuję jako drugie śniadanie, dodatkową porcję witamin i składników mineralnych, a tego nigdy za wiele.

Dziś koktajl karaibski. Chude mleko – jako źródło wapnia, białka i banan, który zawiera duże ilości białka, błonnika, beta-karotenu, witamin z grupy B, a także witaminę C. Kropką nad „i” są tu wiórki kokosowe – doskonałe źródło białka i żelaza, a także miedzi, magnezu, potasu, kwasy foliowego, witaminy B i E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

składniki:

  • 1,5 szkl mleka (użyłam 0,5%)
  • 1 banan
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka kostek lodu

Wszystkie składniki miksujemy, rozlewamy do szklanek.

Dodaj komentarz