Kokosowa owsianka dla biegacza

Według Wikipedii, owsianka to potrawa przyrządzana z płatków owsianych i mleka. Tradycyjną polską owsiankę przyrządza się bez żadnych dodatków, ze szczyptą soli lub na słodko.  Przez biegaczy jest wprost uwielbiana bo nie dość, że szybka w przygotowaniu to właśnie za pomocą różnych dodatków za każdym razem może smakować inaczej. No i dodaje energii.

W diecie osób z celiakią niedozwolone jest spożywanie wielu produktów zbożowych, w tym płatków owsianych, dlatego też dobrym ich zamiennikiem mogą być wiórki kokosowe.

Dziś proponuję zamiennik owsianki klasycznej, owsiankę kokosową. Oto przepis:

  • szklanka wody lub w wersji de luxe mleka kokosowego (kupione w sklepie ze zdrową żywnością, gdyż te nie mają w swoim składzie konserwantów)
  • łyżka wiórków kokosowych
  • łyżka nasion lnu
  • łyżka nasion CHIA (tzw. szałwia hiszpańska)
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • garstkę orzechów włoskich

Smacznego!

Dodaj komentarz