Kofta, tzatziki, sałatka grecka – pomysł na grecki obiad

Wakacje. Choć do urlopu jeszcze daleko, oczyma wyobraźni przeniosłam się dzisiaj do Grecji, w której dane mi było być kilka razy. Zawsze kojarzyła mi się ona z ciepłym klimatem, białymi domkami ozdobionymi kontrastowymi niebieskimi okiennicami, wijącą się wokół gęstą bugenvillą i obłędnie pysznym jedzeniem pachnącym oliwą i świeżą miętą.

Kofta, klasyczne tzatziki i sałatka grecka – taki był plan na dzisiejszy obiad.

kofta

  • mięso mielone (ok 800 g, i tu dowolność do do rodzaju mięsa, choć najlepsza jest mieszanka – wołowe, wieprzowe, baranie)
  • biała cebula (1 mała)
  • świeży imbir (ok 3 cm)
  • czosnek (2 ząbki)
  • świeże liście mięty (3 łyżki)
  • natka pietruszki (3 łyżki)
  • kolendra suszona (1 łyżka)
  • kminek mielony (1 łyżeczka)
  • cynamon mielony (1/2 łyżeczki)
  • papryka słodka mielona (1/3 łyżeczki)
  • sól do smaku
  • opcjonalnie – 3 łyżki oleju i 2 łyżki wody

Zmielone mięso przekładamy do miseczki (najlepiej większej, tak aby łatwiej można było mieszać składniki), dodajemy posiekaną cebulę, miętę, pietruszkę, starty na drobnych oczkach tarki imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku suszonymi przyprawami – kolendrą, kminkiem, cynamonem, papryką oraz solą.

Przyprawione mięso możemy przyrządzić na kilka sposobów – usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub (jeśli uprzednio do mięso dodamy olej i wodę) zgrillować albo zapiec w piekarniku na złoty kolor.

grecka uczta

grecka uczta

tzatziki przepis

  • jogurt naturalny typu greckiego (u mnie 500 g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • ogórek gruntowy (u mnie 6 szt)
  • świeże liście mięty (ilość wedle uznania)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • oliwa (2-3 łyżki)

Obrane ze skórki ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy niewielką ilością soli. Odstawiamy na bok. Mniej więcej po 15 minutach za pomocą rąk lub przy użyciu bawełnianego ręczniczka kuchennego lub gazy wyciskamy nadmiar wody. Odsączone ogórki przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt grecki, posiekaną miętę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oliwą. Dokładnie mieszamy, schładzamy w lodówce ok 30 minut.

Tak przygotowane tzatziki świetnie smakuje z owocem granatu.

sałatka grecka

  • pomidory (najlepsze są malinowe, świetnie sprawdzą się też koktajlowe)
  • ogórek świeży
  • czarne oliwki
  • cebula czerwona
  • feta (tu nie ma co kombinować i szukać zamienników – powinna być oryginalna grecka)
  • oliwa (do skropienia)
  • pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony)
  • suszone zioła (oregano lub prowansalskie)
  • opcjonalnie – świeże listki mięty
sałatka grecka

sałatka grecka

Umyte pomidory kroimy na ćwiartki, ogórki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i przekładamy do salaterki. Dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, oliwki i porządny plaster fety. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku pieprzem i posypujemy posiekaną miętą. Schładzamy w lodówce.

Kilka innych pomysłów kulinarnych znajdziesz na blogu

 

Dodaj komentarz