Kebab po polsku

Po weekendzie intensywnego lepienia pierogów z przeróżnym farszem zostało mi trochę mięsa mielonego. Na szybko trzeba było je wykorzystać …

Hmm… a gdyby tak mięso połączyć ze świeżymi warzywami, zawinąć w pszenny placek i wrzucić na grilla?

kebab po polsku

  • tortilla
  • kapusta (użyłam pak choi ale świetnie sprawdzi się także pekińska lub lodowa)
  • pomidor
  • cebula (użyłam czerwonej)
  • ogórek świeży
  • groszek cukrowy
  • świeże zioła – u mnie kolendra
  • opcjonalnie – ser żółty
  • mięso – tu pełna dowolność – świetnie sprawdzą się pozostałości z obiadu

sos jogurtowo-czosnkowy:

  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • sól i pieprz do smaku
jak zrobić kebab?

jak zrobić kebab?

Jak zrobić kebab? Wyjątkowo łatwo, bynajmniej ten w prostej, polskiej wersji. Placek tortilli smarujemy sosem jogurtowo czosnkowym a następnie układamy na nim nasze ulubione dodatki, czyli co kto lubi, co kto może, co kto ma. Nafaszerowaną tortillę zawijamy ściśle w rulon i zapiekamy na grillu elektrycznym, który jednocześnie podpiecze nam zarówno dół jak i górę placka. Jeśli nie mamy takiego urządzenia wystarczy zwykła patelnia lub piekarnik, ale tu, placek warto zawinąć nitką, by się nie rozwinął.

Wprawdzie ja użyłam mięsa mielonego, ale tak naprawdę każde inne także się sprawdzi – szczególnie takie, które pozostało nam z obiadu – pieczeń, mięso w sosie czy mięso z zupy.

Sprawdź co jeszcze można zrobić z mięsa mielonego i tortilli

 

Dodaj komentarz