Kasza jaglana ze szpinakiem, bobem i grejpfrutem

Wichura szaleje za oknem więc postanowiłam, że dziś i ja poszaleję, ale w kuchni 🙂

W Polsce, kasza jaglana bardzo znana była dawno temu, potem została zapomniana, a od jakiegoś czasu znów gości w naszej kuchni. I bardzo dobrze, bo nie dość, że jest smaczna to jeszcze bardzo zdrowa.

Kasza jaglana powstaje z łuskanego prosa. Jako jeden z nielicznych produktów spożywczych zawiera krzemionkę, która korzystnie wpływa na stawy. Krzem zapobiega odwapnianiu kości oraz przyspiesza ich regenerację po urazach, jest więc świetna dla sportowców. Krzemionka zapewnia ładny i zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, zapobiega odkładaniu się złego cholesterolu, przyspiesza także przemianę materii. Jako jedyna z kasz posiada właściwości zasadotwórcze, jest więc idealna przy zakwaszeniu organizmu.

Do dzisiejszej potrawy potrzebujemy:

  • szklankę kaszy jaglanej
  • pół opakowania bobu
  • 1/3 opakowania szpinaku w liściach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 talarki czerwonego grejpfruta
  • sos: oliwa z oliwek, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Kaszę wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Ok. 15-20 minut gotujemy też bób, którego po ugotowaniu obieramy z łupinki. Pamiętajcie aby go nie rozgotować! Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dorzucamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podsmażamy chwilę. Do miseczki wrzucamy ugotowaną kaszę, na nią podsmażony szpinak i ugotowany bób. Dodajemy pokrojone na kawałki jabłko oraz grejpfrut. Polewamy sosem i voilà !

 

 

 

Jedno przemyślenie o “Kasza jaglana ze szpinakiem, bobem i grejpfrutem

Dodaj komentarz