Kalafior – pomysł na obiad

Pomysł na obiad?

Kalafior w wersji azjatyckiej! Bez smażenia, bez gotowania, bez tłuszczu, za to szybko i smacznie.

składniki i przepis:

  • kalafior
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól do smaku

sos:

  • sos sojowy (1 łyżka)
  • miód (3 łyżki)
  • czosnek (1 ząbek)
  • papryczka chilli (lub chilli w proszku – ilość wedle uznania)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • woda (4 łyżki)

Kalafior podzielony na różyczki panierujemy podobnie jak kotlety schabowe –  mocząc w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej doprawionej do smaku solą. Panierowany kalafior przekładamy na papier do pieczenia i trzymamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do niewielkiego garnka wlewamy sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli. Całość gotujemy na małym ogniu ok 2 minut, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Trzymamy na ogniu do czasu aż sos zacznie gęstnieć.

Pieczony kalafior polewamy sosem i ponownie pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Chrupiący kalafior posypujemy dymką (część zielona). Ryż będzie tu świetnym dodatkiem.

„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„

Inny przepis na kalafior? Może zupa kalafiorowa?

 

 

Dodaj komentarz