Kaczka podana na aromatycznym sosie pomarańczowo-imbirowym

Idealnie przyrządzona kaczka to taka, w której tłuszcz jest wytopiony, skórka delikatnie chrupiąca, a mięso lekko różowe. Cały pic polega na tym, aby kaczkę położyć na suchej, rozgrzanej patelni skórą do dołu, dzięki czemu tłuszcz sam się wytopi, a my nie musimy dodawać już żadnego innego. Właściwie to ciężko powiedzieć, czy zrobić pyszną kaczkę jest łatwo, czy trudno. Niby nie ma tu nic skomplikowanego, a jednak nie zawsze wychodzi. Tu ważny jest czas jej pieczenia i podpiekania. Jeśli zbyt krótko będzie poddawana obróbce cieplnej, środek będzie zbyt surowy, jeśli za długo, nie będzie miała już różowego koloru i tej idealnej soczystości. No ale dla TEGO smaku, warto próbować 🙂

potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):

  • 2 filety z kaczki ze skórą
  • 2 pomarańcze
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1 łyżka tymianku (użyłam świeżego, z balkonowego ogródka)
  • 1 gałązka rozmarynu (z balkonowego ogródka)
  • ok 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Filety myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego, doprawiamy solą i pieprzem. Skórę nacinamy (w sporą kratkę lub paski), dzięki czemu tłuszcz w niej zawarty lepiej się wytopi. Mięso kładziemy skórą do dołu na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy ok 4 min, po czym przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2 min. Tak podsmażoną kaczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C, przez ok 10-12 min. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy na drobne kawałki pozbywając się pestek i białego miąższu. Wrzucamy na patelnię z wytopionym tłuszczem, na której wcześniej smażyliśmy kaczkę. Dodajemy pozostałe składniki: ziarna kardamonu, posiekany tymianek, połowę gałązki tymianku (druga połowa będzie służyła jako dekoracja), miód oraz obrany ze skórki i drobno pokrojony świeży imbir. Gotujemy ok 10-15 min (czas uzależniony jest od rodzaju kuchenki), aż sos się zredukuje. Sos przekładamy na talerz, kładziemy na niego pokrojoną w grubsze plastry kaczkę i dekorujemy rozmarynem.

Smacznego!

Dodaj komentarz