Jaglany burger z indyka i sałatka z awokado

No dobra, zakochałam się!

Mój przyjaciel jest dość niski, w pasie całkiem szeroki, ma oryginalną, ciekawą cerę, cudowny zapach, wyborny smak. Wzbudza pożądanie zarówno wśród kobiet jak i mężczyzn w różnym wieku… Mówią o nim „burger”. Uwielbia towarzystwo soczystych pomidorów i egzotycznego awokado…

składniki na burgery:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnia cebula (użyłam czerwonej)
  • 1 torebka kaszy jaglanej (100 g)
  • 1 ząbek czosnku polskiego
  • 10 pomidorów suszonych w zalewie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oleju sezamowego (można pominąć, chociaż polecam!)
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, czubrica zielona, mielony imbir, kardamon, mix przypraw do warzyw rozmarynowy (skład: sól morska, czosnek, gorczyca, cebula, rozmaryn, chilli, pieprz, mięta, kolendra, majeranek, bazylia, ekstrakt z rozmarynu)

przygotowanie:

Zmielone mięso przekładamy do miseczki, dodajemy zeszkloną na łyżce oliwy cebulę i czosnek, pokrojone w drobną kostkę pomidory, oliwę z oliwek, olej sezamowy, natkę pietruszki, ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki – wielość wedle uznania – o grubości ok 1 cm i smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni (z nieprzywierającym dnem lub na domowym grillu elektrycznym), po 4 min z każdej ze stron (warto sprawdzić jednego kotleta, czy mięso jest odpowiednio wysmażone).

Czas na sałatkę z awokado…

  • 2 dojrzałe awokado
  • ok 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1/2 limonki (lub cytryny)

Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodajemy przepołowione na pół pomidorki, pokrojony w bardzo drobną kosteczkę seler, całość doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytrusa. Mieszamy.

Przepis znalazłam na stronie kwestiasmaku.com. Nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie zmodyfikowała, tak „po mojemu”, do czego i Was zachęcam. Bawcie się smakami, eksperymentujcie w kuchni!

Dodaj komentarz