Na szybko, do kawki! Na dodatek zdrowo, smacznie i tanio 🙂
składniki:
- 2 woreczki kaszy jaglanej (ok 200 g)
- 1,5 szkl mleka (tu pełna dowolność – krowie, ryżowe, migdałowe)
- 1 płaska łyżka masła
- cynamon – ilość wedle uznania
- 6-8 jabłek – najlepiej kwaśnych
- opcjonalnie: odrobina miodu, cukru, ksylitolu lub banan
Kaszę zalewamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem ok 10 minut. Kiedy kasza całkowicie wchłonie mleko dodajemy masło, mieszamy i odstawiamy na bok.
Jabłka obieramy ze skórki, przekrajamy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, ścieramy na tarce (drobne lub średnie oczka) i posypujemy cynamonem. Całość mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne możemy dosłodzić miodem, cukrem, ksylitolem lub bananem.
Blachę/foremkę do pieczenia smarujemy odrobiną masła, posypujemy kaszką manną i pozbywamy się jej nadmiaru lub po prostu formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ugotowanej kaszy jaglanej przekładamy na blaszkę, na nią kładziemy starte jabłka z cynamonem i pozostałą część kaszy.
Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 185 °C.
Co o tym myślisz?