Indyk z warzywami w sosie teriyaki

Kolejne nieskomplikowane i szybkie danie obiadowe. Do tego bardzo smaczne i kolorowe.

Sos teriyaki, w którym marynowany, a następnie pieczony był indyk , sprawił, że mięso było wilgotne i nabrało przyjemnego, orientalnego smaku. Niestety często podczas pieczenia czy grillowania drób staje się suchy, przez co jest po prostu niesmaczny. By temu zapobiec wystarczy porządnie go zamarynować, „podlewać” co jakiś czas podczas pichcenia, jeśli używamy piekarnika – nie piec w zbyt wysokiej temperaturze a jeśli używamy grilla – produkty zawijać w folię aluminiową. I oto cały sekret 😉

Głównymi składnikami gęstego, japońskiego teriyaki jest sos sojowy, słodkie sake lub mirin oraz cukier lub miód. Sos niestety nie należy do najtańszych. Butelka (150 ml) to koszt ok 10 zł.

składniki:

  • 1/2 kg indyka (lub fileta z kurczaka)
  • 150-200 ml sosu teriyaki
  • 4 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka (użyłam czerwonej)
  • ryż
  • 250 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)

Indyka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, zalewamy sosem teriyaki i dokładnie mieszamy, po czym odkładamy na godzinę do lodówki. Warzywa kroimy na kawałki i nabijamy na patyczki na przemian z mięsem. Całość polewamy pozostałą marynatą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Aby mięso nie było suche, polewamy co kilka minut marynatą z dna naczynia. Pieczemy w 180 °C przez ok 25-30 min. (warzywa muszą być miękkie).

Podajemy z ugotowanym ryżem i groszkiem.

Jedno danie, dwa podania 😉

indyk-teriyaki1

 

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz