Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Ostatnio, niezwykle popularne także i w Europie. Uwielbiane szczególnie przez wegan i wegetarian nie tylko za ciekawy smak, ale także cenne wartości odżywcze.
Cieciorka, zwana też grochem włoskim, to doskonałe źródło białka (w 100 g ugotowanej ciecierzycy, znajduje się go 8,86 g ), błonnika, manganu i potasu. Jedzenie tego niepozornie wyglądającego warzywa zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a w Egipcie nasiona cieciorki traktowane są jako afrodyzjak.
Wykorzystywane do hummusu ziarna sezamu znane z właściwości prozdrowotnych, dostarczają z kolei cennych dla organizmu minerałów takich jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen, a także witaminy: A, E, B1, B2 i PP.
Hummus to świetny dodatek do pieczywa, szczególnie do chleba pita, może być traktowany jako zamiennik masła. Mogą spożywać dzieci, osoby będące na diecie bezglutenowej i diabetycy.
potrzebne będą:
- 1 szkl ugotowanej cieciorki (lub 1 puszka)
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżk tahini (lub zmiksowanych ziaren sezamu)
- 1/2 cytryny
- 1/3 szkl lodowatej wody
- sól i pieprz do smaku
Jeśli używamy cieciorki z puszki, należy ją dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą a następnie zmiksować na gładką, jednolitą masę. Jeśli używamy cieciorki suchej, należy namoczyć ją w zimnej wodzie przez całą noc, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem jednej łyżeczki sody, która sprawi, że ciecierzyca szybciej stanie się miękka. Na tym etapie nie dodaję soli.
Ziarna sezamu miksujemy z odrobiną oliwy, aż do uzyskania pasty. Możemy użyć gotowej pasty tahini.
Do zmiksowanej cieciorki dodajemy tahini, posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie miksujemy, dodając powoli zimną wodę. Po ok 3 minutach pasta ciecierzycowo-sezamowa powinna być gotowa.
Co o tym myślisz?