Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki

Hummus to jedno z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej, wywodzące się z Libanu. Ostatnio, niezwykle popularne także i w Europie. Uwielbiane szczególnie przez wegan i wegetarian nie tylko za ciekawy smak, ale także cenne wartości odżywcze.

Cieciorka, zwana też grochem włoskim, to doskonałe źródło białka (w 100 g ugotowanej ciecierzycy, znajduje się go 8,86 g ), błonnika, manganu i potasu. Jedzenie tego niepozornie wyglądającego warzywa zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a w Egipcie nasiona cieciorki traktowane są jako afrodyzjak.

Wykorzystywane do hummusu ziarna sezamu znane z właściwości prozdrowotnych, dostarczają z kolei cennych dla organizmu minerałów takich jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen, a także witaminy: A, E, B1, B2 i PP.

Hummus to świetny dodatek do pieczywa, szczególnie do chleba pita, może być traktowany jako zamiennik masła. Mogą spożywać dzieci, osoby będące na diecie bezglutenowej i diabetycy.

potrzebne będą:

  • 1 szkl ugotowanej cieciorki (lub 1 puszka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżk tahini (lub zmiksowanych ziaren sezamu)
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 szkl lodowatej wody
  • sól i pieprz do smaku

Jeśli używamy cieciorki z puszki, należy ją dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą a następnie zmiksować na gładką, jednolitą masę. Jeśli używamy cieciorki suchej, należy namoczyć ją w zimnej wodzie przez całą noc, a następnie ugotować w wodzie z dodatkiem jednej łyżeczki sody, która sprawi, że ciecierzyca szybciej stanie się miękka. Na tym etapie nie dodaję soli.

Ziarna sezamu miksujemy z odrobiną oliwy, aż do uzyskania pasty. Możemy użyć gotowej pasty tahini.

Do zmiksowanej cieciorki dodajemy tahini, posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i ponownie miksujemy, dodając powoli zimną wodę. Po ok 3 minutach pasta ciecierzycowo-sezamowa powinna być gotowa.

 

Komentarze

3 odpowiedzi na „Hummus – zwykła, niezwykła pasta z cieciorki”

  1. Awatar foodmania

    hummus to wspaniała, niezastąpiona pasta, świetnie sprawdza się w przeróżnych daniach!

  2. Awatar Aga Antosiewicz

    Warto dodać jeszcze tradycyjne przyprawy – kmin rzymski i kolendrę. Dzięki nim hummus ma swój niepowtarzalny smak:)

    1. Awatar Asia
      Asia

      dzięki za sugestię 🙂 wypróbuję!

Co o tym myślisz?