Hummus to bardzo popularna potrawa w kuchni arabskiej, spożywana jako zimna przekąska lub dodatek do pszennego, płaskiego placka pita. Głównymi składnikami tej potrawy jest ugotowana ciecierzyca, czosnek, tahini, sok z cytryny, oliwa oraz przyprawy. Całość musi być porządnie utarta i wymieszana, tak, aby tworzyła gęstą pastę.
Hummus stał się bardzo popularny na całym świecie, zdążył już podbić serca wegan i wegetarian, także w Polsce.
Gotowy hummus można już kupić w większości sklepów, cena to 10-20 zł za pakowanie. Można oczywiście samemu przygotować go w domu, do czego gorąco Was zachęcam.
potrzebne nam będą:
- 1 szkl ciecierzycy (i tu bardzo ważna rzecz! ciecierzycę przed ugotowaniem należy przesypać do miseczki i zalać zimną wodą, najlepiej na całą noc aby zmiękła!)
- pasta tahini (5 łyżek startego sezamu, tu można wykorzystać młynek do pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka oleju sezamowego lub z orzechów włoskich. Całość miksujemy, aż do uzyskania pasty)
- 1 średniej wielkości ząbek czosnku polskiego
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
- sól do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę blendujemy wraz z czosnkiem do uzyskania jednolitej masy (bez grudek), Dodajemy pastę z tahini, sól, pieprz, sok z cytryny i mieszamy.
Z ciekawostek:
Ciecierzyca, nazywana też grochem włoskim lub cieciorką, jest jednym z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Jej nasiona przypominają w smaku i wyglądzie groch. Roślina ta jest niezwykle popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Ciecierzyca jest cennym źródłem białka i kwasu foliowego, zawiera też fosfor, magnez, błonnik, wapń, cynk, beta-karoten, wit. B1 i B6 a także żelazo. Obniża poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia włosy i paznokcie, oczyszcza nerki, wzmacnia odporność organizmu. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak 🙂
Co o tym myślisz?