Gulasz z papryką, pieczarkami i koprem włoskim

Godzina intensywnych zajęć na siłowni, następnie ponad cztery godziny wiosennych prac ogródkowych i jeszcze dwie godziny spaceru z rodzinką. Należy się porządny obiad!

Dziś gulasz z pęczakiem gotowany na dwa garnki. Jeden wegetariański dla mnie, drugi z mięsem wołowym dla pozostałych domowników.

składniki:

  • 3/4 kg wołowiny (użyłam pręgi wołowej, można także zamienić na wieprzowinę) – opcja dla mięsożerców
  • 200 g pieczarek
  • 400 g pomidorów (można użyć z puszki)
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 zielona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywno-grzybowego (lub innego)
  • 1/2 szkl czerwonego wina
  • 1 łyżka mielonej papryki (użyłam wędzonej)
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • kasza pęczak (lub inna, można zastąpić ziemniakami)

Mięso kroimy w kostkę i obtaczamy w mące pomieszanej ze sproszkowaną papryką. Podsmażamy na oliwie przez ok 8 minut, a następnie dodajemy pokrojone warzywa: koper włoski, paprykę, czosnek i pieczarki. Jeśli robimy wersję wegetariańską, podsmażamy jedynie warzywa. Trzymamy na ogniu ok 3-4 min. Dodajemy bulion, pomidory oraz wino, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość przekładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Czas pieczenia zależy od piekarnika, może więc się różnić, dlatego też co jakiś czas sprawdzajcie mięso, powinno być ono całkowicie miękkie). Jeśli robimy wersję bezmięsną wystarczy 30 minut, temperatura pieczenia pozostaje bez zmian.

Tak przygotowany gulasz podajemy z kaszą lub ziemniakami. Można dodać gęstej kwaśnej śmietany, posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Komentarze

Co o tym myślisz?