Gulasz jagnięcy

Nigdy jeszcze nie zdarzyło się, abym podejrzanego gdzieś przepisu nie zmodyfikowała. Największym problemem jaki zauważyłam w takich „propozycjach” są przyprawy, a raczej ich brak lub ograniczanie się zaledwie do soli i pieprzu, przez co dania są po prostu nijakie i bez wyrazu. Tym razem było inaczej…

Jagnięcina z Karpat, różnorodne przyprawy pochodzące ze wszystkich stron świata – anyż, chili, mielona słodka papryka, kolendra, czosnek, świeży imbir… wow! Brzmi obiecująco!

Pierwszy raz, krok po kroku zastosowałam się do przepisu zawartego na opakowaniu, grzecznie dodałam wszystkie przyprawy, na bieżąco smakowałam (i to jest klucz do sukcesu!) i ku mojemu zaskoczeniu, wszystko było tak smacznie, że nie musiałam już niczego ulepszać. Fani jagnięciny i nieco azjatyckich smaków powinni być zachwyceni, tak jak ja 🙂

Smacznego 🙂

gulasz jagnięcy

  • jagnięcina (ok 400 g)
  • gwiazdki anyżu (3 szt)
  • chili (w proszku lub świeże papryczki)
  • mielona słodka papryka (ok 1/2 łyżeczki)
  • kolendra mielona (1 łyżeczka)
  • czosnek (3 ząbki)
  • świeży imbir (ok 3 cm)
  • cebula (2 średnie)
  • olej rzepakowy (2 łyżki)
  • mleczko kokosowe (ok 300 ml)
  • bulion warzywny (ok 125 ml czyli mniej więcej 3/4 szkl)
  • garść świeżych liści mięty

jak zrobić gulasz z jagnięciny?

jak zrobić gulasz?

jak zrobić gulasz?

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek i imbir oraz przyprawy: chili, mieloną słodką paprykę, kolendrę a także gwiazdki anyżu. Kiedy cebula zmięknie (czyli po ok 3-5 minutach) wlewamy bulion warzywny i gotujemy ok 5 minut na średnim ogniu. Po upływie określonego czasu dolewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Czas na dodanie mięsa, pokrojonego w średniej wielkości kostkę.

Całość gotujemy na niewielkim ogniu do momentu gdy jagnięcina zmięknie (ok 1,5 godziny). Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posiekaną miętą.

Gulasz podajemy z kaszą, ryżem lub tak jak u nas, z ziemniakami.

Jeśli brakuje Ci pomysłów na śniadanie, obiad, kolację lub deser, koniecznie zajrzyj na pozostałe moje przepisy.

Dodaj komentarz