Grillowany filet z kurczaka w orientalnym sosie

Namiastka lata w środku zimy, a co! Korzystanie z domowych grilli elektrycznych (lub patelni grillowej) to super pomysł, szczególnie gdy za oknem temperatury sięgają  -15 stopni.  Przypominają nieco letnie grillowanie na świeżym powietrzu a przede wszystkim pozwalają na przygotowanie zdrowego, beztłuszczowego posiłku w bardzo szybkim czasie, szczególnie jeśli zdecydujemy się na mięso drobiowe, owoce morza lub warzywa.

Grillowany filet z kurczaka w orientalnym sosie to jest TO!

Mięso warto zamarynować sobie dzień wcześniej, aby dobrze przeszło smakiem użytej marynaty i aby dnia następnego jedynie wrzucić je na „ruszt”. Tym razem zamiast wieloskładnikowej zalewy skorzystałam z sosu sojowego. Mięso wyszło przyjemnie aromatyczne i soczyste.

 

składniki (2 -3 porcje):

  • filet z piersi kurczaka (lub indyka)
  • sos sojowy (użyłam Kikkoman) ok 8 łyżek
  • czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • ryż basmati

słodki sos do kurczaka:

  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu (lekko podgrzanego)

Mięso kroimy w kostkę lub paski, jak kto woli, przekładamy do miseczki i polewamy sosem sojowym. Odkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Zamarynowane mięso grillujemy. Przed podaniem polewamy słodkim sosem. Podajemy z ugotowanym ryżem i grillowanymi warzywami.

kurczak-grill2

kurczak-grill3grill elektryczny – mała rzecz a cieszy :))

Smacznego!

2 przemyślenia o “Grillowany filet z kurczaka w orientalnym sosie

  1. Uwielbiam dodawać sos sojowy ze względu na zawartą w nim lecytynę. Może i jest słony i należy uważać, ale myślę, że odrobina nie zaszkodzi:) Do ryb i mięsa z ryżem idealny! Super przepis i przede wszystkim fit, więc coś dla mnie!:)

Dodaj komentarz