Gratin Dauphinois – prosta zapiekanka z ziemniaków

Gratin Dauphinois to jedno z tradycyjnych dań kuchni francuskiej, wywodzące się z południowo-wschodniego regionu Francji, Dauphiné. Danie to, najprościej określić można, jako zapiekanka z ziemniaków.

W Polsce, ziemniaki zazwyczaj zjada się w wersji gotowanej, jako dodatek do mięsa lub ryb. Robi się z nich także frytki, a także placki ziemniaczane, rzadziej zapiekanki. A szkoda, bo zapiekanki ziemniaczane są bardzo smaczne, a przygotowanie ich wcale nie zajmuje dużo czasu. Są one świetnym pomysłem na obiad lub wczesną kolację, dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, doskonale sprawdzą się też jako dodatek do grillowanych warzyw.

składniki:

  • 3/4 kg ziemniaków
  • 70 g ementalera
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na plastry grubości ok 0,5 cm, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W miseczce mieszamy mleko ze śmietaną. Dno naczynia żaroodpornego nacieramy połową porcji masła pomieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia układamy połowę  ziemniaków, polewamy połową mieszanki mleka i śmietany, posypujemy gałką muszkatołową i połową porcji startego sera. Ponownie nakładamy warstwę ziemniaków, mleka i śmietany, solimy, pieprzymy, doprawiamy gałką i resztą sera. Na wierzch posypujemy wiórkami resztki masła.

Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 190 °C.

Zapiekankę podałam z sałatką: szpinak, czerwona papryka, cebula, mozzarella, czarne oliwki, truskawki i sos winegret.

Smacznego!

Dodaj komentarz