Galat z kurczakiem

Jedni mówią na to galaretka z mięsem, inni „zimne nóżki” a my mówimy po prostu galat 🙂

Galat, to nic innego jak ugotowane i rozdrobnione kawałki mięsa np. kurczaka, z dodatkiem ugotowanych warzyw zalanych żelatyną z przyprawami. Przed podaniem skrapia się go octem winnym lub sokiem z cytryny.

Nie jest to potrawa, którą jada się codziennie. W moim domu rodzinnym gości wyłącznie na święta.

 

potrzebne składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1, 5 l wody
  • 1/2 opak żelatyny (najlepiej z przyprawami. Jeśli takiej nie ma może być zwykła, wystarczy dodać do niej dowolne zioła i sos sojowy lub maggi)
  • dowolne warzywa np. marchewka, pietruszka, kukurydza, groszek
  • 2 łyżki natki pietruszki

W garnku gotujemy kurczaka oraz warzywa. Po ugotowaniu i ostygnięciu, kroimy je na kawałki wedle uznania. Do małych salaterek wkładamy posiekaną natkę pietruszki, pokrojone warzywa oraz kurczaka. Zalewamy przygotowaną wcześniej żelatyną, przygotowaną zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (chociaż ja dodaję mniej wody niż zaleca producent). Salaterki wkładamy do lodówki na kilka godzin do czasu, aż żelatyna się zsiądzie.

Przed podaniem skrapiamy delikatnie octem lub sokiem z cytryny. Podajemy z pieczywem.

 

Dodaj komentarz