Francuska przekąska

Taka prosta i mega szybka przekąska jest wprost wybawieniem, kiedy nagle okazuje się, że zaraz zjawią się niezapowiedziani goście, albo co gorsze, że nagle dopada nas ochota, na małe co nieco. Warunek jest jeden – w lodówce musi być ciasto francuskie. Z tym nie powinno być problemu, ponieważ tego typu produkty można w lodówce przechowywać kilka dni , w zamrażalniku nawet 18 miesięcy. Zamrożone ciasto, rozmraża się ok 10-15 minut. Składniki, czyli wszystko to co znajdzie się na cieście zależy od naszych upodobań, lub od tego co akurat mamy w lodówce.

Taką właśnie pyszną przekąskę przygotowali dla nas przyjaciele, Ania z Darkiem, którzy w moich oczach mają tytuł mistrzowski jeśli chodzi o kuchnię. Każde przygotowane przez nich danie, warte jest grzechu 😉

potrzebne składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki czarnych lub zielonych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 4 plasterki szynki
  • 8 plastrów sera żółtego

Ciasto wyciągamy  z lodówki. Kładziemy na nie nasze dodatki. Tu w zasadzie pełna dowolność i tak naprawdę zależy od tego co lubimy, lub co mamy w lodówce 😉 Całość wkładamy do piekarnika na ok 12-15 minut. Pieczemy w temp 185 °C. Po upieczeniu kroimy na kawałki. Tak przygotowana przekąska najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Można skropić ją dowolnym sosem czy ketchupem.

Nie pozostaje nam nic innego, jak dobrze się bawić 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz