Foie de poulet z mandarynką i kiwi

Francuska „Foie de poulet”, niemiecka „Hühnerleber”, angielska „Chicken liver”, a po polsku „wątróbka drobiowa”.

Tu nie ma za dużo co gadać, albo się ją lubi, albo nienawidzi. Innej opcji nie ma. Jednych odrzuca sam wygląd wątróbki, innych dość specyficzny smak.

Wątróbka w polskich domach zazwyczaj podawana jest jako danie duszone lub grillowane, najczęściej podawane z podsmażaną cebulą. Jest ona także składnikiem domowego pasztetu. Pomijając tu kwestie estetyczne i smakowe, warto wspomnieć, że wątróbka jest bogatym źródłem żelaza, wit. B12, kwasu foliowego i wit. A, która wzmacnia odporność organizmu, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawia wzrok.

potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):

  • 25 dag wątróbki drobiowej
  • 2 kiwi
  • 2 mandarynki
  • 2 garści roszponki lub innej sałaty
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • odrobina soku z cytryny

Wątróbkę delikatnie solimy i podsmażamy kilka minut z każdej strony na rozgrzanym maśle. Na talerzu układamy roszponkę, obrane i pokrojone w plastry kiwi oraz mandarynkę. Sałatę polewamy odrobiną oliwy z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

 

Dodaj komentarz