Faszerowana papryka

Co dziś na obiad? – faszerowana papryka z dodatkiem ryżu i aromatycznej, lekkiej, słodko-kwaśnej sałatki ze świeżych liści sałaty i szpinaku

faszerowana papryka:

  • papryka czerwona (jedno warzywo na jedną osobę)
  • mięso mielone (500 g, u mnie mięso wołowe)
  • czosnek (2 ząbki)
  • czosnek granulowany – ilość wedle uznania
  • słodka papryka w proszku – ilość wedle uznania
  • sól i pieprz – ilość wedle uzniania
  • garam masala – ilość wedle uznania
  • świeże liście mięty
  • feta
  • szpinak
  • passata pomidorowa (lub pomidory w zalewie, ok 1-1,5 szkl)
  • olej (1 łyżka)

dodatki:

  • ryż
  • liście sałaty i szpinaku skropione dressingiem (5 łyżek oliwy, łyżka octu winnego, łyżka miodu, łyżka musztardy i dowolne suszone przyprawy)

Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe przyprawy wedle uznania, a także sos pomidorowy i szpinak. Całość trzymamy na ogniu dosłownie kilka minut.

Górną część papryki tzw, czapeczkę odkrajamy (zachowujemy na później) a środek usuwamy (psss… pestki najlepiej zasiać, pozwolić wykiełkować a kiedy nadejdzie wiosna, przesadzić do doniczki by potem cieszyć się z własnej rośliny). Środek papryki wypełniamy farszem z dodatkiem fety, przykrywamy odciętą wcześniej czapeczką i układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość delikatnie skrapiamy oliwą i zapiekamy ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Czas zapiekania zależy od rodzaju piekarnika, dlatego też warto od czasu do czasu zaglądać czy warzywo jest już miękkie.

Faszerowaną paprykę podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem oraz słodko-kwaśną, lekką sałatką ze świeżych liści sałaty i szpinaku

faszerowana papryka

faszerowana papryka

Dodaj komentarz