Faszerowana papryka z miętą i fetą

Połączenie świeżej papryki z dobrze przyprawionym mięsnym farszem to kulinarne yin i yang. Tanie, ogólnodostępne przez cały rok składniki, do tego nieskomplikowany sposób wykonania i krótki czas pieczenia sprawiają, że faszerowane warzywa to doskonały pomysł na szybki obiad. Tak jak dziś u mnie…

Planując taki obiad, warto zrobić ciut więcej farszu, dzięki czemu ułatwimy sobie życie dnia następnego robiąc klopsiki lub mając gotową bazę do sosu do spaghetti 🙂

składniki:

  • podłużna słodka czerwona papryka
  • mięso mielone
  • cebula
  • pieczarki
  • świeża mięta (ilości nie żałować!)
  • feta
  • świeżo mielony pieprz
  • sól/sos sojowy do smaku
  • odrobina bułki tartej (lub bezglutenowych, rozgniecionych płatków kukurydzianych)
  • jajko
  • olej (2-3 łyżki)

Na drobinie oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. W miseczce łączymy podsmażone warzywa z mięsem, jajkiem i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą/sosem sojowym, pieprzem i świeżą miętą (zostawiamy trochę do posypania na koniec).

Paprykę myjemy, przecinamy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne. Środek faszerujemy przygotowanym wcześniej mięsem mielonym, dodajemy pokruszoną fetę. Zapiekamy ok 20-25 min w temperaturze 185 (czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika dlatego też wart co jakiś czas sprawdzać, czy papryka jest już miękka).

Przed podaniem skrapiamy oliwą (choć niekoniecznie), posypujemy pozostałą miętą!

 

Dodaj komentarz