Energetyczne placki z kaszy jaglanej

Pomysł na placki jaglane zrodził się zupełnie przypadkiem, zresztą jak wiele rzeczy, które powstają w mojej kuchni.

Brązowiejący banan, resztka kaszy jaglanej z obiadu aż prosiły się, by je spożytkować. Do tego kilka dodatków, które zazwyczaj są w domu zawsze pod ręką. Tak oto powstały pożywne, smaczne, szybkie i przede wszystkim zdrowe placuszki, które domownicy co do jednego zjedli na kolację.

przepis na placki jaglane:

  • kasza jaglana (1 ugotowana szklanka)
  • jajka (2 szt, użyłam samych białek, żółtek użyłam do urodzinowego tiramisu dla syna)
  • banan (dojrzały, 1 szt)
  • mleko (4 łyżki, krowie, migdałowe, kokosowe, sojowe – czyli jak kto lubi, jak kto woli)
  • płatki owsiane (2 czubate łyżki)
  • mąka pełnoziarnista (lub inna, 3-4 łyżki)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – wanilia (odrobina ziaren lub ekstrakt)

dodatki:

  • jogurt naturalny (tu warto patrzeć na skład!)
  • owoce, u mnie jagody (mrożone)

Ugotowaną kaszę jaglaną, jajka, banana, mleko, mąkę z dodatkiem soli i wanilii miksujemy na gładką, jednolitą masę. Tu świetnie sprawdzi się mikser typu żyrafa lub mikser kielichowy. Do tak powstałego ciasta nie ma potrzeby dodawania cukru, tu ciastu słodyczy nadaje banan!

Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię nakładamy porcje przygotowanego ciasta. Zamiast jednego wielkiego placka, najlepiej zrobić sporo małych. U mnie jeden placuszek to jedna łyżeczka masy. Smażymy na złoty kolor po obu stronach.

Na gotowe placki jaglane nakładamy nasze ulubione dodatki, w naszym przypadku jogurt naturalny i jagody.

Szukasz innych pomysłów na placki? Zajrzyj na inne moje propozycje, może któraś z nich zainspiruje i Ciebie 🙂

 

 

Dodaj komentarz