Egzotyczna salsa na ostro

Ananasy są cennym źródłem minerałów i witamin (szczególnie wit. C). Chętnie spożywane są przez osoby będące na diecie odchudzającej, gdyż zawierają mało tłuszczu i kalorii, a dużo wody przez co sprawiają, że po jego zjedzeniu czujemy się syci. Wstawione przed jedzeniem do lodówki świetnie orzeźwiają.

Ananasy wykorzystywane są jako składniki słodkich sałatek, są dodatkiem do deserów, robi się z nich także fajne sorbety i napoje typu Smoothie. Ja zrobiłam dziś fajną, słodko-ostrą salsę, która świetnie pasuje zarówno do chrupiących grzanek,  kanapek jak i mięsa.

potrzebne składniki:

  • 1/2 świeżego ananasa (powinien być dość miękki)
  • 1/2 papryczki chilli (to ile tak naprawdę użyjecie zależy od tego, jaki poziom ostrości Wam pasuje. Lepiej dać ciut za mało i ewentualnie dołożyć, niż ciut za dużo)
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 średnia cebula
  • sok z 1/2 limonki
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Ananasa, cebulę i papryczkę kroimy w bardzo drobną kostkę, kolendrę szatkujemy. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i sokiem z limonki. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia. Po wyciągnięciu z lodówki od razu podajemy.

 

 

Dodaj komentarz