Dynia i cukinia w kardamonie z kaszą jaglaną

Dyniowy szał trwa i nie mam tu wcale na myśli pomarańczowych lampionów.

Dynia to jedna z najbardziej popularnych roślin uprawnych, hodowanych na całym świecie. W Polsce dostępna jest zazwyczaj od września do końca stycznia. Występuje w wielu odmianach, a do najbardziej popularnych należą: hokkaido, nelson, lunga i makaronowa. Różnią się one od siebie zarówno kształtem, wagą jak i kolorem. Im ciemniejszy kolor pomarańczowy miąższu, tym większa zawartość dobroczynnych wit. B1, PP i karotenu. Warto mieć to na uwadze podczas wyboru dyni.

To niepozorne warzywo (a raczej owoc) to prawdziwa skarbnica zarówno witamin (A, B1, B2, C i PP) jak i składników mineralnych (żelaz, magnez, potas, wapń, fosfor). Dynia jest niskokaloryczna (100 g to zaledwie 28 kcal), posiada jednak wysoki indeks glikemiczny (IG=75), dlatego też nie powinna być spożywana przez diabetyków. Bogata w błonnik i białko, chętnie spożywana jest za to przez osoby będące na diecie odchudzającej. Na uwagę zasługują także pestki dyni, które nieświadomi bardzo często wyrzucamy. 100 g pestek zapewnia ok 150% dziennego zapotrzebowania na magnez, 168% dziennego zapotrzebowania na fosfor, 214% na mangan i 80% zapotrzebowania na cynk.

Co można z dyni przyrządzić?

  •  zupę (przepis). Wiele osób twierdzi (kiedyś ja także), że dynia jest w smaku zupełnie nijaka. Całkowicie się z tym zgadzam, dlatego też kluczem do sukcesu są przyprawy! Dobrze przyprawiona dynia to smaczna dynia.
  • bezglutenowe muffinki (przepis)
  • puree np. do łososia (przepis)
  • aromatyczne curry (przepis)
  • krem z dyni i kalafiora (przepis)

No i dzisiejszy, kolejny pomysł – dynia i cukinia w kardamonie z kaszą jaglaną.

składniki:

  • 1 duża cebula
  • 1 średnia cukinia
  • 500 g dyni
  • 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić zwykłym)
  • ok 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • sól do smaku (można zastąpić sosem sojowym)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • odrobina papryczki chilli (opcjonalnie)
  • świeża kolendra

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w grubą kostkę dynię, posiekany imbir i kardamon. Trzymamy na średnim ogniu k 4-5 minut, po czym dodajemy mleko kokosowe, posiekane chilli i pokrojoną w talary cukinię. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Na sam koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, całość mieszamy.

Przekładamy do miseczek, posypujemy kolendrą.

Dodaj komentarz