Duszona aromatyczna tilapia z sałatką tajską

Wczorajsza tajska zupa miała być obiadem na 2 dni, okazała się jednak tak smaczna, że wpałaszowaliśmy ją także i na kolację. Dziś, pozostając w klimatach kuchni tajskiej zrobiłam duszoną, niezwykle aromatyczną rybę oraz przepyszną sałatkę. Całość nie tylko apetycznie wyglądała, ale też bosko smakowała. Danie szybkie, syte ale i dietetyczne, idealne dla osób będących na diecie odchudzającej.

składniki:

  • 4 filety tilapii
  • 1 świeży długi ogórek
  • 1 mango
  • ok 4 cm papryczki chilli
  • ok 4 cm świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 limonki
  • 3 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju sezamowego

duszona-tilapia1

Podstawą zarówno smacznej ryby jak i smacznej sałatki jest pikantno-słodko-kwaśny sos tajski.

Papryczkę, imbir i czosnek siekamy, przekładamy do miseczki, Dodajemy sok z wyciśniętych limonek, sos rybny, olej sezamowy i miód. Całość dokładnie mieszamy. Filety opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika kuchennego, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy połową sosu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i dusimy w piekarniku przez 30 minut (funkcja piekarnika – gotowanie na parze).

Ogórka i mango obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Polewamy drugą połową sosu. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na czas duszenia się ryb (30 minut). Sałatkę przed podaniem można posypać sezamem.

Smacznego!

 

Jedno przemyślenie o “Duszona aromatyczna tilapia z sałatką tajską

Dodaj komentarz