Dorsz z aromatycznym mango

Kolejne świetne danie zaczerpnięte z książki „Wok i dania z patelni”. Tym razem ciekawe połączenie ryby i egzotycznego mango, który nadaje potrawie słodkości i fajnego owocowego aromatu. Do tego sporo warzyw. Wszystko to sprawia, że danie jest  smaczne, zdrowe, lekkie a także bardzo szybkie w wykonaniu. Polecane dla osób będącej na diecie odchudzającej.

składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1/2 kg filetów z dorsza (bez skóry)
  • 2 łyżki oleju
  • 3 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limetki (lub cytryny)
  • 100 ml soku z owoców tropikalnych
  • świeże liście kolendry

dorsz-z-mango2

Pokrojoną w talarki cebulę i pokrojoną w słupki marchew podsmażyć przez ok 5 min w woku (lub garnku). Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, pocięte w plasterki mango i smażyć kolejne 5 min. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą, sos sojowy oraz sok. Całość wlać do woka i mieszać tak długo, aż sos stanie się gęsty. Przełożyć na talerz, posypać kolendrą. Polecam podawać z ryżem.

Smacznego!

Dodaj komentarz