Kolejne świetne danie zaczerpnięte z książki „Wok i dania z patelni”. Tym razem ciekawe połączenie ryby i egzotycznego mango, który nadaje potrawie słodkości i fajnego owocowego aromatu. Do tego sporo warzyw. Wszystko to sprawia, że danie jest smaczne, zdrowe, lekkie a także bardzo szybkie w wykonaniu. Polecane dla osób będącej na diecie odchudzającej.
składniki (porcja dla 4 osób):
- 1/2 kg filetów z dorsza (bez skóry)
- 2 łyżki oleju
- 3 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limetki (lub cytryny)
- 100 ml soku z owoców tropikalnych
- świeże liście kolendry
Pokrojoną w talarki cebulę i pokrojoną w słupki marchew podsmażyć przez ok 5 min w woku (lub garnku). Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, pocięte w plasterki mango i smażyć kolejne 5 min. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą, sos sojowy oraz sok. Całość wlać do woka i mieszać tak długo, aż sos stanie się gęsty. Przełożyć na talerz, posypać kolendrą. Polecam podawać z ryżem.
Smacznego!
Co o tym myślisz?