Rybne curry to idealne połączenie smaków morskich i orientalnych – słodkiego mleka kokosowego, pikantnego i intensywnego curry i delikatnej ryby.
Kuchnia orientalna jest nie tylko smaczna, lekka i zdrowa, ale też jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy lubią potrawy, które przygotowuje się szybko.
potrzebne składniki:
- 500 gr filetów z dorsza (bez skóry
- 3 łyżeczki mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (to ile jej dacie, zależy od poziomu ostrości, który lubicie)
- 1 łyżka sosu rybnego
- 300 ml mleka kokosowego
- ok 15 pomidorków koktajlowych
- 20 liści świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju
- ryż do podania (użyłam jaśminowego)
Pokrojonego w kostkę dorsza obtaczamy w przyprawionej mące i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju (ok 4 min). W miseczce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry, mleko kokosowe i sos rybny. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do woka/patelni do podsmażonej ryby. Dokładamy pokrojone na pół pomidorki i gotujemy ok 5 min na małym ogniu. Na sam koniec dodajemy posiekane liście bazylii. Delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Podajemy z ryżem. Dania można posypać odrobiną wiórków kokosowych.
Przepis zaczerpnięty z mojej ostatnio ulubionej książki „Wok i dania z patelni” wydawnictwa Olesiejuk.
Smacznego!
Co o tym myślisz?