Domowy sorbet idealny na wszystko

O czym myśli człowiek, gdy za oknem upał? Oczywiście o tym, by się schłodzić. Ja myślę o lodach i coca coli. Wprawdzie coli nie piję już od dawna, ale lodami nie pogardzę, szczególnie takimi lekkimi, owocowymi, najlepiej kwaskowatymi.

Taki bardzo prosty, szybki i zdrowy (bo bez dodatku sztucznych składników, polepszaczy, ulepszaczy itd itp) sorbet można zrobić w domu. Ja mogłabym jeść go codziennie, tym bardziej, że świetnie gasi pragnienie. Podstawą jest tu jogurt naturalny oraz dowolne owoce mrożone. Tu pełna dowolność, co kto lubi, co kto może, co kto ma.

składniki (porcja dla 4 osób):

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 1 opak mrożonych owoców (ja użyłam mieszanki: czerwona i czarna porzeczka, agrest, śliwki, truskawki i maliny)
  • 4 łyżki miodu
  • do ozdoby kleksik bitej śmietany i mały liść świeżej mięty z balkonowego ogródka

Owoce, obowiązkowo zmrożone wrzucamy do miksera, dodajemy jogurt i miód. Miksujemy. Przekładamy do szklaneczek, dekorujemy odrobiną bitej śmietany i listkiem mięty. Całość można oblać dodatkowo jeszcze  odrobiną miodu. Jeśli użyjecie owoców świeżych i rozmrożonych, zamiast sorbetu, wyjdzie Wam koktajl 😉

Niebo w gębie!

… i oby taka pogoda trwała jak najdłużej!

 

Dodaj komentarz