Domowy serek truskawkowy typu Bakuś

Kiedy kilka miesięcy temu dostałam przepis na tort biszkoptowy (najpyszniejszy tort jaki w życiu jadłam, serio!), nie przypuszczałam nawet, że w jednym przepisie znajdą się aż dwa – na tort i na masę, którą przekłada się biszkopty. Owa masa, to przypominający do złudzenia serek truskawkowy typu Bakuś! Moje dzieci, które uwielbiają „degustować” wszelakie nowości tak właśnie go nazwały. Od razu uprzedzam, deser ten nie należy do kategorii „fit”, robiony jest bowiem na dość tłustej śmietanie (…ale za to mało kalorycznych truskawkach :))))))))))) Niemniej jednak warto, bo smak jest nieziemski!

składniki:

  • 300 ml śmietany 36%
  • 3/4 kg truskawek (kilka zostawiamy do położenia na wierzch)
  • 1 opak galaretki w proszku lub agaru (wersja wegetariańska)

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zmiksowane truskawki i rozpuszczoną, schłodzoną galaretkę (1 opakowanie na 1/3 szklankę wrzącej wody). Całość dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera. Przelewamy do miseczek, wstawiamy do lodówki do czasu, aż masa stężeje.

 

… a! jakby ktoś chciał skusić się na tort biszkoptowy z truskawkami to podaję przepis.

  • 6 jajek (żółtka i białko)
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • szczypta soli

Do porządnie umytej i wysuszonej miski (to ważne!) wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na wysokich obrotach ok 1 minuty, po czym dosypujemy cukier i miksujemy ok 4 minut. Stopniowo dodajemy mąkę, delikatnie ale dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą łyżki lub specjalnej szpatułki.

Tortownicy nie smarujemy żadnym tłuszczem, dół przykrywamy jedynie papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (jeśli jest termoobieg t 165°C) na ok 30 minut. W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika, w przeciwnym razie ciasto może nam opaść. Po upieczeniu także nie wyciągamy ciasta od razu, a uchylamy jedynie drzwiczki piekarnika, wyciągamy po kilku minutach. Kiedy ciasto ostygnie ostrym nożem oddzielamy je od ścianek formy i delikatnie wyciągamy, przekładamy górą do dołu i zdejmujemy papier. Biszkopt dzielimy na dwie części, tak by powstały dwa cieńsze ciasta.

No i masa „bakusiowa” do przełożenia:

 

  • 600 ml śmietany 36%
  • 1,5 kg truskawek
  • 2 pak galaretki truskawkowej lub agar

Każdy z biszkoptowego placka najpierw nasączamy (np. sokiem po owocach choćby z puszki lub alkoholem, jeśli ma to być wersja dla dorosłych), następnie przekładamy masą śmietanową.

  • pierwszy nasączony placek biszkoptowy
  • masa truskawkowa
  • drugi nasączony placek biszkoptowy
  • pozostała część masy

Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (do czasu aż wierzchnia warstwa śmietanowa stężeje).

Przed podaniem ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi owocami i np. prażonymi płatkami migdałów.

 

Dodaj komentarz