Domowy ser Ricotta czyli proste czary mary w kuchni

Niby takie skomplikowane, a jednak banalnie proste. Proste o ile ma się termometr do żywności. Mniej proste, gdy trzeba polegać na swoim wyczuciu.

Aby wykonać domowej roboty ser Ricotta potrzebujemy:

  • 1 l mleka
  • 2 łyżki octu (winny lub spirytusowy)
  • opcjonalnie pół łyżeczki soli (posolić można też już gotowy ser)

Wykonanie:

  • mleko podgrzewamy do temperatury 92 °C
  • po osiągnięciu tej temperatury zdejmujemy z palnika, dodajemy 2 łyżki octu i mieszamy przez kilka sekund
  • czekamy aż temperatura spadnie do 36 °C . Mleko powinno być już ścięte.
  • za pomocą gęstego sitka (lub czystej szmatki) przefiltrowujemy
  • ser przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki a pozostały płyn wylewamy

Ważne jest, aby cały czas kontrolować temperaturę.  Ser świetnie smakuje ze szczypiorkiem, rzodkiewką czy innymi warzywami, ale to  już jak kto lubi.

Smacznego!

Dodaj komentarz