Niby takie skomplikowane, a jednak banalnie proste. Proste o ile ma się termometr do żywności. Mniej proste, gdy trzeba polegać na swoim wyczuciu.
Aby wykonać domowej roboty ser Ricotta potrzebujemy:
- 1 l mleka
- 2 łyżki octu (winny lub spirytusowy)
- opcjonalnie pół łyżeczki soli (posolić można też już gotowy ser)
Wykonanie:
- mleko podgrzewamy do temperatury 92 °C
- po osiągnięciu tej temperatury zdejmujemy z palnika, dodajemy 2 łyżki octu i mieszamy przez kilka sekund
- czekamy aż temperatura spadnie do 36 °C . Mleko powinno być już ścięte.
- za pomocą gęstego sitka (lub czystej szmatki) przefiltrowujemy
- ser przekładamy do miseczki, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki a pozostały płyn wylewamy
Ważne jest, aby cały czas kontrolować temperaturę. Ser świetnie smakuje ze szczypiorkiem, rzodkiewką czy innymi warzywami, ale to już jak kto lubi.
Smacznego!
Co o tym myślisz?