Domowy schabowy z „buraczkami na krótko”

Co dom, to inna kuchnia. A jaka kuchnia gości u mamy? Oczywiście nasza polska, typowo domowa. Kotletów schabowych nie jadłam od wieków, podobnie jak domowych buraczków. Jak się schabowe robi, każdy wie, ale nie każdy wie, jak się robi buraczki…

potrzebne nam będą:

  • 0,5 kg buraków
  • 1 jabłko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny (do smaku, jeśli lubicie bardziej kwaśne dajecie więcej)

Buraczki gotujemy do miękkości (tu warto po prostu zrobić wcześniej barszcz), po ostygnięciu ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie jak jabłko. Doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Obiady robione przez mamę, smakują jak nigdzie indziej, chociaż ciężko być tu na jakiejkolwiek diecie…

 

 

 

Jedno przemyślenie o “Domowy schabowy z „buraczkami na krótko”

Dodaj komentarz